خرج سنگین خرید لوازم التحریر خارجی روی دست خانوار
خبرگزاری فارس، راسته بازار امینالدوله (بازار قدیم تهران) را قدیمیها به بازار فروش نوشت افزار میشناسند. بازاری که زمانی پر بود از برندهای تولید داخل، اما اکنون با وجود تنوع لوازمالتحریر به ویژه در فصل مدارس هر چه زیر و رو کردیم نشانی از نوشت افزار وطنی با خط و رنگ ایرانی نیافتیم. مداد پارس، سوسمار و شمشیرنشان حالا دیگر جایشان را به مدادهای رنگ و وارنگ با نامهای ناشناختهای دادهاند که حتی هجی کردن واژههای انگلیسی شان آسان نیست. بازار مملو از نوشت افزارهایی است که حروف انگلیسی رویشان چاپ یا حک شده تا کودکانمان با آنها فارسی نوشتن را بیاموزند. پای صحبت اهل این صنف که می نشینی یک حرف مشترک وجود دارد که « باور غلطی که کیفیت کالای خارجی خوب است بر فرهنگ جامعه غالب شده است».
به اذعان اغلب فروشندگان قیمت نوشت افزار مدارس در برخی اقلام مانند دفتر و مداد تا 20 درصد افزایش یافته است، ولی برخی هم میگویند به دلیل فراوانی نوشت افزار چینی و تایوانی در بازار قیمتها نسبت به سال گذشته تغییری نکرده است.
ویترینهای مغازههای لوازم التحریر، رنگ و لعاب، طرحهای کاملا بیشباهت با فرهنگ ایرانی و حروف انگلیسی حک شده روی وسایل مورد نیاز دانشآموزان گویای این واقعیت است که 90 درصد بازار نوشتافزار وارداتی است. نکتهای که هم رئیس اتحادیه نوشت افزار و هم فروشندگان این صنف آن را تایید میکنند.
گردش مالی سالانه صنعت نوشتافزار چقدر است
حدود 15 میلیون دانش آموزش در کشور بهطور میانگین سالانه هر یک به میزان 15 هزار تومان فقط مداد، مداد تراش و پاک کن خریداری میکنند که گردش مالی این سه قلم 225 میلیارد تومان برآورد میشود. همچنین مصرف 4 میلیون دانشجو، سازمانها و سایر اقشار نیز باید افزوده شود که براساس گزارشهای غیر رسمی گردش مالی این بخش بالغ بر 4 هزار میلیارد تومان برآورد میشود.
طبق آخرین گزارش وزارت صنعت، معدن و تجارت هم اکنون 423 واحد تولید انواع نوشت افزار در کشور با اشتغال 7هزار و 850 نفر وجود دارد. سرمایه گذاری صورت گرفته در این واحدها نیز به بیش از 144 میلیارد تومان میرسد. ظرفیت تولید خودکار نیز به بالای 295 میلیون عدد میرسد و از 180 تولید کننده دفترچه، 15 تولید کننده نبض بازار دفتر و دفترچه را در دست دارند.
اکنون چهار کارخانه با ظرفیت اسمی تولید 5 میلیون قراص و تولید واقعی 5/1 میلیون قراص (هر قراص برابر با 144 مداد) در این عرصه فعالیت میکنند و پاککنسازی هم در حد دو کارگاه کوچک است که تولید آنها به هیچ عنوان نیاز داخلی را جواب نمیدهد.
اما عرضهکنندگان نوشت افزار در بازار عمده فروشان پایتخت معتقدند سهم تولید داخل در بازار بسایر کمتر از این عدد و رقمهاست.